maandag 17 oktober 2011

NAVO-soldaat Agris Hutrof uit Estland gesneuveld in Afghanistan

Bij een treffen met opstandelingen in de provincie Helmand in het zuiden van Afghanistan is zaterdag een NAVO-militair uit Estland om het leven gekomen. Drie Esten raakten gewond. De soldaten waren betrokken bij een vuurgevecht met opstandelingen.

Het dodelijke slachtoffer is de 25-jarige korporaal Agris Hutrof. Hij maakte deel uit van de Estcoy-12 missie in Afghanistan.

Hutrof overleed aan de verwondingen die hij had opgelopen na een vuurgevecht op 15 oktober met militanten tijdens een voetpatrouille in de provincie Helmand het zuiden van Afghanistan, zo heeft het ministerie van Defensie van Estland bekendgemaakt.

Zijn eenheid raakte tijdens een patrouille-missie verwikkeld in twee gevechten met opstandelingen.

Hutrof werd voor behandeling overgebracht naar het hospitaal van Camp Bastion, maar artsen waren niet in staat zijn leven te redden.

Drie andere leden van Estcoy-12 werden eveneens met Hutrof overgebracht naar Camp Bastion bij de provinciehoofdstad Lashkar Gah. Hun verwondingen zouden niet levensbedreigend zijn.

Estland heeft een contingent van 160 troepen in Afghanistan gestationeerd als onderdeel van de International Security Assistance Force (ISAF) die door de NAVO wordt geleid.

Estland neemt sinds 2003 deel aan de ISAF-veiligheidsmacht. De deelname van het Baltische land aan de oorlog in Afghanistan heeft aan 9 Estische soldaten het leven gekost.